Kalle Olsson, socialdemokratisk ledarskribent på Länstidningen i Östersund.
Kalle Olsson, socialdemokratisk ledarskribent på Länstidningen i Östersund. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Flyktingpolitik

Kalle Olsson (S) vill se ändringar i flyktingpolitiken

Kalle Olsson (S): Alla ska ta ansvar
1:42 min

Efter bussockupationen i Grytan utanför Östersund diskuterar många flyktingpolitik, och den jämtländska riksdagsledamoten Kalle Olsson (S) vill även han se förändringar i politiken.

– Hela Sverige från norr till söder måste ställa upp. Idag har vi exempel på rika kommuner i större städer som inte är i närheten av att ta sitt ansvar, och det i områden där du har rätt dynamisk arbetsmarknad och möjlighet till jobb i större utsträckning än på vissa andra anläggningar som är långt ifrån samhällsservice och annat, menar riksdagsledamoten Kalle Olsson (S).

Bussockupationen i Grytan har den senaste tiden varit ett hett debatterat ämne och nyheten spreds även till internationell media. Riksdagsledamoten och socialdemokraten Kalle Olsson tycker att alla kommuner måste ta sitt ansvar i frågan menar att man kan lagstifta så att ansvaret delas lika.

– Man kan också testa vägen med ekonomiska incitament, då de kommuner som tar sitt ansvar får en ökad ersättning för det, och de kommuner som inte är med får vara med och betala för det, säger han.

Ska man behöva muta kommuner till att ta det ansvaret?

– Nej. Det här är en nationell fråga och då tycker jag att man ska kunna ha det nationella perspektivet, att alla faktiskt ska ta sitt ansvar. Det ska inte vara frivilligt, säger Kalle Olsson (S).  

Kalle Olsson tycker att Sverige ska fortsätta ta emot flyktingar men han menar att också att systemet för flyktingboenden måste ändras, säger han.

– Där tycker jag att man kan fundera på om inte staten i större utsträckning kan ha ett eget bestånd av egna anläggningar, också hyr man av sig själv. Vi ser ofta att upphandlingstiderna är långa, det kan vara svårt att få boenden på bra platser där du har närhet till samhällsservice och så vidare, och vi har också tyvärr lycksökare som hyr boenden som de i sin tur hyr ut till Migrationsverket, och det blir väldigt dyrt för staten också, säger riksdagsledamoten Kalle Olsson (S).

Moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund avböjer i nuläget att uttala sig i frågan eftersom länsmoderaterna ännu inte tagit fram egna riktlinjer i hur de ställer sig i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".