Stefan Nolervik, journalist på Östersunds-Posten.
Stefan Nolervik, journalist på Östersunds-Posten. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Näthat

Bussockupationen utlöste våg av rasistiska kommentarer

Våg av hatiska kommentarer
1:42 min

Stefan Nolervik, journalist på Östersunds-Posten, har fått en mängd hatiska åsikter på sin blogg efter  inlägg om bussockupationen i Grytan.

– Det handlar om nackskott, de ska skjutsas ut i en båt och sänkas i sjön eller ställas upp mot en vägg. Det är väldigt hårt, säger Stefan Nolervik om kommentarerna till sina blogginlägg om bussockupationen i Grytan.

Stefan Nolervik har som journalist på Östersunds-Posten skrivit mängder av artiklar och blogginlägg om nyanlända asylsökande och följt flera av dem på nära håll.

Han har många gånger tidigare fått ta emot rasistiska kommentarer på sina artiklar och inlägg, men när bussockupationen i Grytan blev känd förra veckan nådde flödet av hatiska kommentarer en ny nivå. I morse hade han över 60 kommentarer på sin blogg som är så grova och hatiska att de inte går att publicera, angrepp både på både flyktingar och på Stefan personligen.

Nu funderar Stefan mycket på hur näthatarna ska bemötas på bästa sätt.

– Jag försöker att bemöta, även om det är svårt att hålla sig lugn och försöka vara bra och genomtänkt i alla lägen. Men det gäller ju att bemöta kommentarerna med fakta, det är det enda man kan göra, säger Stefan Nolervik.

– Det får bli en uppmaning till alla som lyssnar, att gå ut och bemöta och diskutera på nätet. Det är tufft och jobbigt men jag tror att det bär frukt på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".