Bergs kommunhus
Foto: Sveriges Radio
Migration

Stor budgivning på tänkt asylboende i Hoverberg

Ingen garati att högsta budet vinner
1:20 min

Både allmänheten och företagare i Bergs kommun har lagt bud på den fastighet som kommunen planerar att göra om till ett asylboende. Men trots motståndet står kommunen fast vid sina planer.

– För kommunens del så är fortfarande huvudspåret att kommunen själva ska starta ett riktigt bra asylboende i Hoverberg, säger Therese Zetterman (S), kommunalråd i Berg.

Turerna kring ett asylboende i Hoverberg fortsätter. Nu har flera personer lagt bud på det gamla äldreboendet för att få köpa fastigheten som kommunen vill göra om till ett asylboende. Men processen är inte helt enkel, ett högt bud behöver inte automatiskt betyda att personen får köpa fastigheten.

– Budgivningen är ju komplicerad på så vis att våra ägare vill få till ett avtal med Migrationsverket för ett asylboende. Även om någon avger ett högsta bud i den här försäljningen så finns det faktiskt ingen garanti att för att det kommer att ske en försäljning och det är budgivarna medvetna om, säger Hans Green, vd för Bergs hyreshus.

På onsdag klockan 11 avslutas budgivningen. Efter det kommer den politiska majoriteten och oppositionen att träffas var för sig att diskutera vad som ska hända härnäst.

– Det vi vill gör är att samla all information och inte hasta i väg utan vi vill göra rätt på en gång, vi vill ha en samlad politik och en bra dialog med byn, säger Therese Zetterman, kommunalråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".