Jonas Sjöstedt. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Politik

Motion om ökat självstyre för samerna

Jonas Sjöstedt: Sametinget behöver utvecklas
2:01 min

Vänsterpartiet vill utreda frågan om ett ökat självbestämmande för samerna. Det skriver partiet i en motion om samiska frågor.

– Om man säger sig vara ett land som vill försvara urfolkens rättigheter då måste man också se till att samerna får ett utökat självstyre, man kan inte säga att vi tycker att andra länder ska försvara sina urfolk om man inte gör det själv, säger Mia Sydow Mölleby som är rikdagsledamot för Vänsterpartiet och en av dem som skrivit under motionen.

Sametinget inrättades 1993 och ett syfte var att ge Sveriges urfolk ett större självbestämmande i frågor som berör dem. Men Vänsterpartiet tycker inte att det samiska självbestämmandet utvecklats som tänkt sen dess.

Ett hinder menar partiet är att Sametinget förutom ett folkvalt samiskt organ också samtidigt är en statlig myndighet. I sin motion skriver Vänsterpartiet att myndigheten Sametinget har i princip lydnadsplikt mot regeringen och kan inte själv bestämma över sina ekonomiska medel.

– Sametinget behöver utvecklas och självstyret behöver utvecklas, jag tycker vi ska se det som en möjlighet att hitta bra lösningar framöver, det finns ju ett starkt tryck på det också bland i stort sett alla samer som jag träffar, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Visserligen har Sametinget som myndighet sen tio år tillbaka fått ta över myndighetuppgifter rörande bland annat rennäringen, från både jordbruksverket och länsstyrelserna.

Men Vänsterpartiet menar att det fortfarande är så att myndigheten Sametinget kan tvingas genomföra regeringens beslut trots att det kan vara tvärt emot vad Sametingets folkvalda del tycker. Därför kräver Vänsterpartiet att frågan om utökat samiskt självbestämmande ses över ordentligt i en utredning.

Det är också en av ambitionerna hos nuvarande minister med ansvar för samefrågorna Alice Bah Kuhnke. att frågan om samiskt självbestämmande skulle finnas med i hennes mandatstrategi gällande samiska frågor.

– Det kommer att vara en del av den strategin och vi har ju ständigt dialog med riksdagen och med de olika partierna, jag ser fram emot att samarbeta med Vänsterpartiet och många andra partier i just den här frågan, säger Alice Bah Kuhnke.

Vänsterpartiet föreslår också i sin motion att arbetet med att ratificera konventionen ILO 169 måste prioriteras. Dessutom vill Vänsterpartiet att regeringen ska ta initiativ till att en vitbok upprättas gällande de historiska oförätter svenska staten utsatt samerna för.

Läs hela motionen här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".