Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Janerik Henriksson /TT sz772d95
Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder. Foto: Janerik Henriksson /TT
Antijudiska uttalanden

SD-Söder på antisemitisk topplista

Sverigedemokraten Björn Söders uppmärksammade uttalande om judar listas nu som en av de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2014 av Simon Wiesenthal Center.

Det var i december som Söder i en intervju med DN sade att han tror "att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet."

Simon Wiesenthal-centrumet, som har sitt huvudkontor i Los Angeles, är en världsomspännande människorättsorganisation som konfronterar antisemitism, hat och terrorism mot judar. Nu har man publicerat en lista över de tio värsta händelserna under 2014.

På plats nummer sex, efter en turkisk krönikörs uppmaning att låta landets judar betala en särskild skatt för att reparera Gaza, kommer Sverige och Björn Söders uttalande i en intervju med DN-journalisten Niklas Orrenius.

Som nummer ett på listan över 2014 års värsta uttalanden återfinns en belgisk läkare som vägrade hjälpa en sjuk 90-årig judisk kvinna och i stället bad hennes son att skicka henne till Gaza: "Där kommer hon att bli kvitt sina plågor."

Simon Wiesenthal Center noterar också att svenska myndigheter inte gör något, eller mycket lite, för att skydda de judar som attackerats av muslimska extremister och att ledande politiker flera gånger motiverat antijudiska uttalanden med den pågående konflikten mellan Israel och Palestina, skriver Dagens Nyheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".