Kraftledning. Foto: Johan Nilsson/TT
Det är tillgången till förnyelsebar energi som gör att de stora IT-bolagen vill etablera sig i Jämtlands län. Foto: Johans Nilsson/TT
Datorer

Regionen söker stora IT-företag som vill bygga serverhallar i länet

Har årligen de största IT-bolagen i världen på besök
1:47 min

2010 förlorade Östersund kampen om Facebooks dataservicehall till Luleå, men i länet satsar man fortfarande hårt för att få hit stora IT-bolag.

På måndag nästa vecka åker en delegation med bland annat kommunalråd, kommunchefer, Mittuniversitet och Jämtkraft till Luleå på besök för att se hur de fick dit ett av världens största It-företag. Och enligt Östersunds kommuns näringslivschef, Magnus Lindgren är det här en bransch att satsa på.

– Vi ser att det här är en start tillväxtbransch internationellt och det beror på att vi vill skapa så mycket digital information och den måste vi lagra någonstans och det här ökar i världen, så att behovet av att lagra information i datahallar har ökat exponentiellt, säger han.

Till Luleå åker representanter från Östersunds, Krokoms, Ragundas, Bergs och Härjedalens kommuner. Där ska man bland annat besöka Facebooks serverhall, kommunen och Universitetet, för där har storföretaget etablering har gett ringar på vattnet.

– De ser en väldigt stark utveckling med dels arbetstillfällen, det har också blivit mer attraktivt med IT-utbildningar på universitetet och man ser fler etableringar som kommer i spåren från det här, berättar Magnus Lindgren, näringslivschef på Östersunds kommun.

Just nu har Östersunds kommun kontakt med ett 10-tal bolag som alla är intresserade av att bygga serverhallar i länet och anledningen till att Jämtland är så attraktivt är på grund av den förnyelsebara energin som produceras. Men det är konkurrens om de stora etableringarna eftersom både norra Finland och Norge också producerar mycket förnyelsebar energi.

Hur ska vi få dem att välja just Östersund och Jämtland?

– Det är med hjälp av vårat duktiga arbete här med att marknadsföra det vi har och vara ordentligt på tå när vi har intressenter på besök här. Vi har årligen haft besök av stora företag som varit här och tittat på förutsättningarna, säger Magnus Lindgren.

Hur stora företag är det?

– Vi pratar om de största IT-bolagen i världen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".