Foto: Johanna Nyman/Sveriges Radio
Katarina Montonen, diakon i Svenska kyrkan, ser positivt på förlängningen av hyreskontraktet med IOGT NTO Foto: Johanna Nyman/Sveriges Radio
EU migranter

Fortsatt härbärge i Odensala

Diakon: Det känns jättebra
1:27 min

Det blir fortsatt härbärge för EU migranter i Odensala. Svenska kyrkan får hyra IOGT-NTO:s lokaler i två veckor till.

– Det känns jättebra att IOGT-NTO kunde erbjuda lokaler, det är ju inte så att det kryllar av lokaler, säger Katarina Montonen, diakon i Brunflo pastorat Svenska kyrkan.

Från början blev det bestämt att Svenska kyrkan fick hyra lokalen som härbärget är i till och med 9 januari. Men under onsdagen blev det klart att kyrkan får förlängt hyresavtal till 23 januari.

Men vad som händer efter det är väldigt oklart.

– Det vi arbetar med just nu är att vi hitta något efter 23 januari. För det har vi lovat, säger hon.

Katarina berättar om de personer hon mött på härbärget, hur många av dem kommit hit från väldigt fattiga förhållanden och väl på plats här saknar de nästa allt

Men är det kyrkans roll att ställa upp och göra något sådant här, är det inte samhället i stort som ska göra det?

– Dels kanske vi har en möjlighet att göra någonting tack vare att kommunen hjälper oss med ett ekonomiskt bidrag på det sättet tar de ansvar men jag tycker absolut att det är hela samhällets ansvar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".