Johan Helin arbetar vid Hemlingbybacken och använder fyrhjuling i arbetet. Han tycker det borde krävas särskilt körkort för att få köra fordonet. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
Johan Helin arbetar vid Hemlingbybacken och använder fyrhjuling i arbetet. Han tycker det borde krävas särskilt körkort för att få köra fordonet. Foto: Linnéa Forss/Sveriges Radio
Forskning

Ny forskning om olyckor med fyrhjuling

"Vi var beredda om vi skulle råka ut för en olycka"
1:41 min

Allvarliga olyckor med fyrhjuling beror oftast på att föraren antingen är alkoholpåverkad, minderårig eller av olika anledningar missbedömer fordonets köregenskaper, det visar ny studie som gorts av VTI, Statens Väg- och transportinstitut.

Henriette Wallén Warner är forskare vid Statens Väg- och Transportforskningsinstitut och menar att åtgärder i form av särskild utbildning skulle kunna vara ett alternativ för att förebygga olyckor.

– Fyrhjulingar beter sig inte som bilar eller motorcyklar utan som fyrhjulingar helt enkelt. Det kan leda till mistag, säger hon.

Johan Helin arbetar vid Hemlingbybacken i Gävle och använder fyrhjulingen i arbetet. Alla anställda har djupare kunskap om hur man ska hantera fordonet, det krävs av arbetsgivaren. Den nya studien som gjorts av VTI omfattar 51 allvarliga olyckor och bland dem undersökta fallen finns barn mellan 8-16 år.

Att privatpersoner skulle, precis som med skoter, ha ett särskilt körkort för att få köra fyrhjuling tror han vore bra.

– Jag tycker det borde införas, det ska vara lag på det, säger Johan Helin.

Är man lite mindre försiktigt med just fyrhjulning när det kommer till att låta barn eller barnbarn köra?

– De bara låter dem köra, dem tänker inte på risken, säger han.

Gävleborg är ett av de fyrhjulingstätaste länen i Sverige och totalt uppskattar man att det finns hundratusen fordon i hela landet. Idag får en köra fyrhjuling med B-körkort och A-körkort om det tagits före 2013.

Trots det finns det dem som åkt fyrhjuling sedan barnsben, vi har träffat ett barn med den erfarenheten.

Har du kört fyrhjuling någon gång?

– Ja, det har jag.

Hur var det?

– Det var roligt, men vi hade mycket utrustning på oss när vi körde. Så vi var beredd om vi skulle råka ut för en olycka.

Vad hade ni för typ av utrustning?

– Vi hade hjälm, ryggskydd och speciella skor.

Om det skulle bli så att man måste ha ett särskilt körkort för att köra fyrhjuling - hur skulle det kännas?

– Jag vet inte, det skulle kännas lite säkrare. För om man inte kört fyrhjuling, men har körkort, då kanske man inte vet hur man kör och då kan man lätt krascha.

 

 

 

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".