Lars Pehrson / Svd / TT sp448eca
Foto: Lars Pehrson / Svd / TT
Drunkning

Drunkningsolyckorna i Jämtlands län har blivit fler

Svenska livräddningssällskapet Jämtland: Många exponerar sig för vattenrisker
1:33 min

Antalet personer som drunknar blir allt fler i Jämtland. En orsak till det tros vara länsbornas intresse för friluftsliv.

Mellan åren 2005 och 2014 drunknade totalt 36 personer i Jämtland. En siffra som är relativt hög i jämförelse med invånarantalet i vårt län och andra län.

Orsakerna till de svarta siffrorna är många, avsaknad av flytväst eller en övertro på sig själv när det gäller simning är några. Men Sven Mattsson, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet Jämtland, tror även att länsbornas livsstil kan spela en stor roll.

– Vi håller ju mycket på med friluftsliv här uppe vilket innebär att det är många som är ute och exponerar sig för risken att hamna i vatten. Vi åker också skoter vilket inte är en lika vanlig företeelse söderöver och då kommer man ut på ganska oländiga platser och kanske kör igenom isen och hamnar i vattnet, säger Sven Mattsson.

Sven menar också att de långa avstånden till hjälp om något händer är betydligt längre här än på andra platser i landet.

Vad tycker du att privatpersoner ska tänka på när de man befinner sig i närheten av vatten, i vattnet eller på isen?

– Det finns några saker man kan ta till och det ena är att man inte ska vara ensam, framförallt inte om man går på isen. Man ska kontrollera isens tjocklek om det är is, man ska ha utrustning med sig, isdubbar och tala om var man är så att folk vet var de ska leta någonstans om något händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".