Parisattentatet

Franska Ariane tror inte skjutningen i Paris påverkar yttrandefriheten

Ariene Briant Kjellson: Vill vara i Paris nu
1:41 min

Även idag har det varit oroligheter i Paris efter att en polisman skjutits till döds i södra Paris. Igår dödades 12 personer på en fransk tidningsredaktion efter en skjutning.

Igår utsattes den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion där tre eller fyra män gått in och öppnat eld med automatvapen. Tolv personer dog i attentatet, och för Parisfödda Ariane Briant Kjellson som sedan 2009 bott i Östersund har det varit både skönt och jobbigt att vara i Östersund efter attentatet.

– Det känns tryggt, det är så lugnt. I Paris är det inte samma atmosfär så jag känner mig trygg men samtidigt vill jag vara i Paris med min familj och mina vänner. Igår kväll demonstrerade de i Place de la République och jag var inte där så jag känner att jag är lite långt ifrån dem, säger hon.

För Ariane Briant Kjellson som är uppvuxen i Paris kom nyheten igår som en chock och skulle helst vilja vara där med sina anhöriga i Paris. Hon fick reda på vad som hänt via Twitter när hon förberedde ett fördrag hon ska hålla om Paris i vår och började genast fundera över det som hänt, och kom snart att tänka på de 10-tal bombattentat som inträffade i paris 1985 och 86.

Hur var det under de attentaten?

– Vi var rädda att ta tunnelbana för vi visste att det alltid finns en risk att det ska hända något och det var samma sak under 11e september i New York kommer det tillbaka. Det finns alltid en risk att något det kan hända, säger Parisfödda Ariane Briant Kjellson.

Det var under ett veckomöte på satirtidningen Charlie Hebdo som skjutningen hände, där 12 människor omkom, men Ariane tror inte att skjutningen kommer att påverka yttrandefriheten i Frankrike.

– Nej, igår såg vi alla med olika åsikter och olika religioner visa solidaritet med Charlie Hebdo. Alla vill försvara alla tidningar så det kan bli en motsatt effekt och säger ”Nej, nu måste vi kämpa!”, menar Ariane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".