Maria Lundqvist Persson. Foto: Staffan Andersson/Sveriges radio.
Maria Lundqvist Persson. Foto: Staffan Andersson/Sveriges radio.
Arbetsmiljöbrott

Chefer i Krokom skyller på ledningen - dömda för anställds död

Änkan Maria Lundqvist Persson
1:56 min

Änkan Maria Lundqvist Persson tycker det är svagt att alla inblandade nu skyller ifrån sig.

Lasse Persson som arbetade som socialsekreterare i Krokom. Tog livet av sig i Juni 2010 efter att haft en lång konflikt med sina chefer.

I Tingsrätten förra året, fälldes två chefer för att genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lasse Perssons sjukdom och död genom att inte ha fullgjort sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen. De har inte heller vidtagit åtgärder som hade kunnat förhindra Lasse Perssons öde - i stället har de - trots att de visste om att han var självmordsbenägen - förberett åtgärder för att avskeda honom.

Från att haft en enig front i tingsrätten, skjuter nu cheferna över ansvaret på personalledningen i Krokokom, där chefen, direkt efter tingsrättsdomen förra året, menade att kommunen agerat helt rätt i fallet.

Hovrätten tar nu upp rättsfallet som är unikt, och kan få stora konsekvenser när det gäller vilket ansvar som skall läggas på arbetsgivarna när det gäller den psykosociala arbetsmiljön. Rättegången pågår mellan 20:e januari och avslutas den 4:e februari.

Varför Lasse Persson tog sitt liv är inget som tingsrätten kan vara tvärsäker på skriver en av chefernas försvarare i överklagan. Och anser att tingsrätten bortsett från sådant som kan ha påverkat Lasse Perssons hälsa, som att han var mobbad som barn och haft tidigare samarbetsproblem.

Vad som talar emot det är att Lasse Perssons död orsakats av en arbetsskada, det har försäkringskassan slagit fast, tidigare.

Åklagaren Åse Schoultz är övertygad om att hovrätten kommer att fastställa tingsrättens dom och att bevisningen är tillräckligt övertygande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".