Mobiltelefoni. Foto Scanpix
Mobiltelefoni. Foto TT
Mobiltelefoni

Nya kartor ska gör det enklare att få koll på mobiltäckningen

Länsbor om mobiltäckning
1:39 min

Nu ska det bli enklare att avgöra vilken mobiltäckning olika platser har. Från och med i år ska mobiloperatörernas täckningskartor bli enklare att förstå.

Jonatan Jonsson från Brunflo använder en liten okänd mobiloperatör men har ändå bra täckning, åtminstone i stan.

– Det är helt okej. Jag använder något som heter Wifog och det funkar helt okej här i Östersundstrakterna.

Jonatan Jonsson har inga problem med mobiltäckningen men många andra invånare i länet lever i mobilskugga.

Nu har Konsumentverket i samråd med Post- och telestyrelsen träffat en överenskommelse med de största mobiloperatörerna i landet. Det handlar om Telia, Telenor, Tele 2, Tre och Net 1 som har skrivit under på att det ska bli enklare för konsumenterna att se vilken täckning som erbjuds på olika platser. Täckningskartorna ska helt enkelt stämma bättre överens med verkligheten och på så sätt ska det bli enklare att jämföra de olika operatörernas täckningskartor med varandra.

 

Det ska finnas tre olika nivåer av mobiltäckning på kartorna; bastäckning, god täckning och mycket god täckning. Under året kommer Konsumentverket att följa upp att överenskommelsen följs. Post- och Telestyrelsen kommer att kontrollera så att täckningen verkligen fungerar på det sätt som kartorna anger.

Edmund Haugnes i Östersund ser fram emot bättre täckningskartor.

– Det är väl bra. Speciellt om man kan få det lite bättre ute i distriktet. Det fungerar inte så bra om man åker bil i Norrland.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".