Stortorget
Manifestation på Stortorget för yttrandefrihet. Foto: Ronja Mårtensson/ SR
Parisattentatet

Hundratals i manifestation på Stortorget i Östersund

Sylvia Fredriksson: Det är jätteviktigt att vi markerar
1:01 min

Efter dödsskjutningar på satirmagasinet Charlie Hebdo i Paris har människor runt om i världen samlats för att visa sitt stöd och under lördagen samlades folk på Stortorget i Östersund.

Runt 800 personer deltog i manifestationen på Stortorget och en av dem var Sylvia Fredriksson.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att vi markerar. Så jag tänker att om man kan visa och ge sitt stöd så är det min skyldighet att vara här i dag, säger hon.

Det var i onsdags som terrordådet i Paris bröt ut. Det här efter att två bröder attackerade satirtidningen Charlie Hebdos redaktion. Tolv personer dödades och flera skadades. Händelsen satte igång stort polispådrag, gisslandrama och fler skjutningar.

Totalt dödades 17 personer av tre gärningsmän som efter dramatiska eldstrider sköts ihjäl. En ung kvinna söks fortfarande och många frågor återstår.

Händelsen har väckt reaktion och runt om i hela världen hålls manifestationer. I Östersund var det en stor uppslutning på Stortorget för att tillsammans visa stöd för yttrandefrihet. Samtidigt växer oron.

– Jag befarar att det här dåden i Paris nu kommer att innebär att det blir stor rädsla. Att man kommer att tysta ned och kanske inte våga yttra sig. Att det får jätteallvarliga konsekvenser, säger Sylvia Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".