Plånbok, kvitton, pengar.  Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Får färre svenska kronor för sina norska hundralappar.Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Valuta

Mindre svenska pengar i plånboken för norska jobbpendlare

Willy Flataunet: Kan inte vara beroende av valutan
1:30 min

Runt 900 länsbor jobbpendlar till Norge och för dem innebär den svaga norska kronan mindre svenska pengar i plånboken.

Willy Flataunet i Överturingen har jobbpendlat i 13 år och att den norska krona inte längre är lika starkt märker han av. Han brukar föra över 20 000 norska kronor i månaden till sitt svenska konto och i somras innebar det runt 3000 kronor extra i svenska pengar men nu är läget annorlunda.

– När jag förde över pengar strax före jul var det bara 500 kronor. Så det är en stor skillnad.

Den norska kronan fortsätter att vara svag och i mitten på december var den för första gången på 14 år mindre värd än den svenska. Det var dåliga nyheter för de som bor i Sverige och jobbar i Norge eftersom det innebär att de får färre svenska kronor för sina norska hundralappar. Willy Flataunet har jobbpendlat sedan 2002 och han är van vid en skiftande valuta och han lärt sig att aldrig räkna med extra pengar utifrån valutakursen. 

– Man måste anpassa sig, man kan inte vara beroende av att man ska leva på gränsen och leva på valutan. Men det är många av mina yngre svenska kollegor som är mer beroende av valutan.

Men en svagare norsk krona är inget som skrämmer svenskar att söka jobba i Norge säger Lars Nilsson på Arbetsförmedlingen.

– Då det gäller den norska arbetsmarknaden, då är den grupp arbetssökande som vi primärt arbetar med och möter mest ungdomar som har svårt att komma in på den svenska arbetsmarknaden men som har det betydligt enklare att hitta ett jobb i Norge. Och för den kategorin arbetssökande så är det inte avgörande vilken kursen är utan det primära för dem är att hitta ett arbeta och skaffa en försörjning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".