Charlotta Svonni
Samer

Forskare förespråkar ett samisk tematik i skolan

Charlotta Svonni: Det är ju en utbredd okunskap om det ena folket i Sverige
2:21 min

Forskare vill att  alla skolor i Sverige använder samisk tematik i undervisningen för att öka kunskapen om samer.

För att råda bot på okunskapen om samer i Sverige - och för att samer ska få större utrymme i egenskap av att vara ett av landets två folk - vill forskaren Charlotta Svonni att  alla skolor i Sverige använder samisk tematik i undervisningen.

--De samiska barnen som går i skolan, den egna identiteten, språket och kulturen bejakas inte i svenska skolan, utan i väldigt liten grad om man utgår ifrån läroplanen och hur den oftast tolkas.

Det här vill Charlotta Svonni, som är doktorand på Cesam - Centrum för samisk forskning på Umeå universitet, ändra på.

Hon menar att det är fullt möjligt att använda ett samiskt sätt att behandla alla ämnen i skolan i alla skolor i Sverige.

Och eftersom det finns två folk i Sverige - sedan 2010 är också samer inskrivna i grundlagen - så tycker hon det vore självklart att matte, engelska, historia, svenska, samhälls- och naturkunskap, ja alla ämnen, behandlas med en samisk tematik i undervisningen.

--I historia där man kan ge olika historiska perspektiv och lyfta in det samiska, och lyfta in historiska personer, men även i ämnen som hemkunskap, hur ser det ut i traditionella samiska hem, vilken är vanlig samisk mat, man kan inom musiken plocka in jojken och jojkens betydelse, inom svenskan där man ska lära sig skriva texter, ha tal, läsa olika böcker, här kan man alltid använda en samisk tematik

På vems bord ligger det att göra något åt det här då?

--Det ligger på riksdagen att man förändrar i lagstiftningen och i läroplanen, så att man lyfter in det samiska, men de snabbaste förändringarna det ligger ju på att lärarna börjar lära sig mer om det samiska.

Vad Charlotta Svonni vill se är att det i examensmålen för lärarutbildningarna på universitetena att den samiska tematiken finns med så att alla som finns inskrivna som folk i Sverige beaktas.

--Det är ju en utbredd okunskap om det ena folket i Sverige och det är inte så många i Sverige idag som vet hur samer har behandlats, vilken plats vi borde ha i samhället. Utifrån internationella konventioner, med stöd av mänskliga rättigheter och så vidare, man måste faktiskt lyfta in det samiska i den svenska skolan idag, säger forskaren Charlotta Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".