Döda fallet. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio.
Nya rön visar att en ny katastrof, liknanden den som skapade Döda fallet (bilden) skulle kunna inträffa igen. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
Säkerhet i reglerade vattendrag

Varnar för ny Vildhuss-katastrof

Det finns en liten men dock risk för en ny översvämningskatastrof liknande den när Vildhussen var i farten och Döda fallet bildades. Det har länsstyrelsen kommit fram till i en ny utredning.

Provborrningar som gjordes i våras (2014) visar att det finns en risk att Indalsälven vid extrema vattenstånd och flöden skulle kunna leta sig en ny fåra från Tjärnboviken i sjön Gesunden. Det skulle i sin tur kunna leda till en dominoeffekt med troliga dammbrott vid kraftverken ända ned mot kusten.

Man har trott att det finns en bergklack, en naturlig skyddsvall i åsen innanför viken, men provborrningarna visar att det är 15 meter ner till fastare material och ännu längre ner till fast berg.

Nu ska risken för erosion i området undersökas närmare och det kan bli aktuellt med att bygga en skyddsvall i Tjärnboviken.

– Det är en oerhört liten risk, men den finns!

Det säger Björn Olofsson vid samhällsenheten vid länsstyrelsen till P4.

– Man kan se det som två dalar varav den ena är igenkloggad av sand och grus och det har den varit sedan innan den senaste istiden. Men den kan ju brista på samma vis som med Döda fallet. Men jag tror att det måste till en mänsklig påverkan för att det skulle ske.

Som vad då?

– Som att dammar uppströms brister, kanske i samband med kraftigt skyfall eller skogsavverkningar som skapar rännilar och därmed påverkar erosionen.

Finns det tecken på att det har förändrats?

– Nej det är det går inte att se att det har försämrats på något vis. Första läget nu är att konstatera om det kan ske en olycka, sedan måste vi ta reda på hur det går att hindra.

– Ett sätt kan vara att sätta upp barriärer, men jag vet inte om det är det bästa sättet, det måste vi undersöka, avslutar Björn Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".