Utanför Östersunds sjukhus
Foto: Jessica Brander/ Sveriges Radio
Sjukvård

Miljonsatsning på donation stärker Östersunds sjukhus

Donerat ben kan rekonstruera skelettet
1:43 min

Nu ska Östersunds sjukhus få en ny operationssal som bara ska jobba med donationer.

På sjukhuset i  Östersund har man jobbat mycket med bendonationer och den här satsningen ska stärka Östersunds position som ledande i landet inom donation av rörben.

– De tillvaratas och bearbetas och kan användas i olika situationer där man har dåligt ben, säger Åke Hamberg, överläkare på Ortopedkliniken på Östersunds sjukhus.

Benet skulle till exempel kunna användas vid elakartade tumörer i skelettet då stora delar måste tas bort.

– Då kan vi rekonstruera det så att man kan stå och gå igen och slippa amputera, säger han.

En operationssal där man gör donationer kräver mer än en vanlig och av de tio salar som finns på Östersunds sjukhus idag är det bara i en som de kan göra donationer.

Bendonationerna som görs idag görs börjar efter en organdonation, och eftersom de är tidskrävande måste läkarna ofta skjuta upp nästkommande dags operationer, men det kommer i och med den nya operationssalen inte behövas.

Anledningen på att satsningen på bendonationer hamnat just i Östersund är att intresse och kunskap finns. En annan anledning är att man på Östersunds sjukhus inom en snar framtid ska börja ta ben från personer som redan avlidit.

– Till skillnad från organdonation kan ben- och senvävnad tillvaratas även från en individ som avlidit, i exempelvis akut hjärtinfarkt och det innebär också att vi inte har samma tidspress att komma igång med tillvaratagandet som vid exempelvis hjärta och lungor. För våran del går det bra att ta tillvara vävnaden om man får påbörja det inom 24 timmar efter inträffat dödsfall, säger Åke Hamberg.

Operationssalen finansieras av den svenska staten och kostar elva miljoner. Redan idag förser Östersunds sjukhus hela landet med rörben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".