Avies får förlängt med fyra år.
Avies får fortsatt förtroende trots kritik. Foto: Johan Nilsson / TT
Flygtrafik

Kritik mot att Avies får fortsätta flyga i länet

Gottfrid Jonsson: Folk vill inte flyga med dem
1:50 min

Att det estniska flygbolaget Avies får fortsätta flyga i länet trots tidigare flygförbud, allvarliga säkerhetsbrister och flera haveriutredningar möter kritik från flera håll.

Gottfrid Jonsson (S) är före detta kommunalråd i Härjedalen och han förstår inte varför Avies får förnyat förtroende.

– Jag tycker det är bedrövligt. De har ju fått en massa kritik för säkerheten på planen och jag kan inte förstå att de kan få en ny period. Folk vill inte flyga med dem.

Tror du att det kommer att innebära att färre folk flyger?

– Ja, det blir det ju. Jag bor själv nere i Härjedalen och vi har slutat från kommunens sida att flyga med dem och det är många företag som också har gjort det. Jag tycker det här är förjävligt, säger Gottfrid Jonsson.

I går blev det klart att Avies vann Trafikverkets upphandling och får fortsätta trafikera sträckorna Sveg-Arlanda och Östersund-Umeå. Det är något som bekymrar regiondirektören Björn Eriksson eftersom regionen använder linjen mellan Östersund och Umeå för patient- och personaltransporter.

– Det som bekymrar mig fortfarande är vad har man för garantier för att säkerheten är uppfylld, så att alla medborgare, regionens patienter och personal ska kunna flyga säkert.

I höstas övervägde landstinget numera Region Jämtland Härjedalen nya flygvägar till Umeå för personal och patienter och polisen i länet slutade helt att boka flygresor med Avies och det bokningsförbudet står fast. Och nu går regionen och polisen samman och gör en gemensam skrivelse till Trafikverket där de kräver svar angående säkerheten säger regiondirektören Björn Eriksson.

– Vi tänker tillskriva Trafikverket med frågor hur trafiksäkerheten är tillgodosedd så vi kan lugna alla här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".