man i vit kofta
Mathias Fredriksson, projektledaren längdvärldscupen i Östersund Foto: Annelie Lanner/Sveriges radio
Skidor

Spektakulär skidsprint kan ge Östersund fler världscuptävlingar

Mathias Fredriksson: Målsättningen är absolut fler världscuptävlingar
3:50 min

Om en månad är det världscuptävlingar i längdskidor i Östersund, och förhoppningen är att det blir fler världscuptävlingar i Östersund framöver.

– Det är absolut målsättningen. Kanske kan vi få nästa 2017 eller 2018 och jag tror att chanserna är väldigt stora. Framförallt har vi ju snö här, säger den tidigare längdåkaren Mathias Fredriksson, som är projektledare för evenemanget.

En annan anledning till att Östersund skulle kunna få fler världscuptävlingar är den spektakulära banprofilen på sprintbanan. Det menar både landslagstränaren Mats Larsson och Mathias Fredriksson själv.

Om en månad är det tävlingsdax i Östersund. Lördagen den 14 februari blir det sprinttävlingar i klassisk stil på den spektakulära banan och den 15 februari körs fristilslopp över 10 och 15 km.

Senast Östersund ordnade världscuptävlingar var 1995. Då var det snöbrist i St Petersburg och Östersund fick hastigt ta över tävlingarna. Då körde damerna 20 km och herrarna 30 km. Vann gjorde ryska Jelena Välbe och norske Björn Dählie. Projektledaren Mathias Fredriksson själv var då i början av sin skidkarriär och tog en sjunde plats.

Den gången såg närmare 25 000 personer tävlingarna. I år kan lördagstävlingen kan ses av 10 000 åskådare och till söndagstävlingen några fler, och projektledaren Mathias Fredriksson tror att biljetterna kommer att sälja slut.
– Intresset för längdåkning är ju väldigt stort, och dessutom har vi väldigt duktiga svenska åkare som bor i Östersund. Det är också troligt att det kommer en del norska åskådare, säger Mathias Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".