Många på bygden är engagerade.
1 av 2
Runt 400 personer har skrivit på namninsamlingen för att famljen Gima ska få stanna. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio
Familjen Gima i Kaxås hotas av utvisning.
2 av 2
Mamman Miradije, döttrarna Emine och Elginije, pappa Ergyn och sonen Skender har packat sina väskor. Yngste sonen Ismail saknas på bilden. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Migration

Kaxåsbornas kamp för den utvisningshotade familjen Gima

Mamman: Rädd för att mina barn ska bli dödade
1:39 min

Familjen Gima i Kaxås hotas av utvisning och det engagerar hela bygden. Beskedet kom strax före jul och i måndags fick de reda på att deras väskor ska vara packade för avresa i morgon.

Mamman Miradije är rädd för att återvända till Kosovo.

– Jag är rädd för att mina barn och min man ska bli dödade. Jag måste vara stark för mina barns skull, säger hon.

Familjen tillhör minoriteten Ashkali och det är en minoritet som inte längre anses vara i behov av skydd. Men familjen är rädda för att återvända till förtryck och övergrepp och flera av familjemedlemmarna mår psykisk dåligt och den yngsta sonen som är tre månader i behov av sjukvård men det är inte tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige.

Familjens öde har berört många i Kaxås och Offerdalsbygden. Familjens granne Robin Johansen och hans sambo har gjort namninsamlingar och de jobbar in i det sista med att försöka få Migrationsverket att skjuta upp utvisningen men samtidigt hjälper de familjen att förbereda sig för att återvända till Kosovo men med hopp om att de till slut ska komma tillbaka till Kaxås.

– De sista vi gjorde nu var att vi fick tag på tre varma sovsäckar. Vi vet inte om de kommer få något husrum när de kommer till Kosovo men då har de i alla fall varma kläder. Det vi jobbar vidare med nu är att försöka hitta någon enkel lägenhet som de kan söka skydd i tills att de kan börja söka identitetspapper till mamman som saknar det. Sedan kommer vi fortsätta arbetet med att försöka få dem att återvända hit till Sverige och Kaxås.

Familjen Gima har fyra barn och den äldsta dotter Elginije är oroad över att tvingas återvända.

– Det är jätteläskigt.

Vad önskar du mest?

– Jag vill stanna här och gå i skola och leka med mina kompisar.

Sent på eftermiddagen idag kom ett besked från Migrationsverket om att deras biljetter tills imorgon, torsdag, har blivit avbokade. Familjen är fortfarande utvisningshotad, och har enbart fått mer tid. Ikväll ska byborna i Kaxås ha ett möte om hur de ska gå vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".