Felaktigt sorterade sopor. Foto:Gabriel Stenström/SR.
Foto:Gabriel Stenström/Sveriges radio.
Sopsortering

Länsborna sopor på att sortera sopor

Invånarna i Jämtlands län har ett och annat att lära när det gäller sopsortering. Det visar de senaste plockanalyserna som gjorts av hushållssopor från Åre, Östersund, Krokom, Bräcke och Ragunda.

I en genomsnittlig soppåse var det cirka två tredjedelar sopor som sorterats fel.

24-32 procent av soporna bestod av förpackningar som borde ha lämnats till återvinningen istället.

Det var även en stor del matavfall i soppåsarna, även i Östersund som har kompostsortering. Där bestod cirka 29 procent av de brännbara soporna av matavfall som skulle ha sorterats ut till komposteringen.

Positivt är att det slängs allt mindre kemikalier och elavfall i soppåsen. Bästa kommunen var Bräcke där endast 0,2 procent var farligt avfall. Riksgenomsnittet är 0.66 procent.

– Det kan verka som en låg andel farligt avfall, men multiplicerat med den totala mängden avfall blir det stora mängder som sorteras fel. Farligt avfall är extra viktigt att sortera rätt eftersom även små mängder kan skada miljön, säger Oscar Aspman på Renhållningen i Krokoms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".