Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Marie Andersson, ordförande på Naturskyddsföreningen i Jämtland/Härjedalen tycker att man nu ska höja skatten på bensin för att skapa bättre kollektivtrafik och subventioner för de som är beroende av bil. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Bensin

Lägsta bensinpriserna på fyra år

Bilist: Man blir glad när man tankar
1:34 min

I höstas låg priset på över 15 kronor, men under de senaste månaderna har priset på råolja sjunkit och bensinpriserna med det, och det är något som glädjer länsborna.

– Det är kanonbra, det kan bli ännu lägre, säger Ove Karlsson.

Påverkar de här priserna hur mycket du kör?

– Ja när det blir billigare åker man väl ännu mer, säger han

– Man blir ju glad när man är iväg och tankar nu eftersom det är billigt. Det var ju länge sedan det var så här billigt så det är helt okej, säger Berteric Carlsson.

Ja de låga priserna på bensin har många märkt av och många glesbygdsbilister gläds över hur billigt det är att tanka, men alla är inte lika glada över prissänkningen. Marie Andersson är ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtlands län.

– Vi oroar oss för att det blir mer bilkörning och att man kanske inte planerar sin körning, och att man tar bilen istället för bussen när det blir billigare och i och med det blir det större koldioxidutsläpp, säger Marie Andersson, ordförande för Naturskyddsföreningen i Jämtland/Härjedalen.

Men det är många som är beroende av bilen.

– Har man över fem kilometer att gå till busstationen är det ganska dryga avstånd och många backar och grusvägar. Det är helt omöjligt, säger Yvonne Gustafsson.

Det problemet är Marie Andersson på Naturskyddsföreningen är medveten om och hon tycker att politikerna borde passa på att höja skatten när bensinen är billig och använda skattepengarna man får in för att förbättra för de som är beroende av bilen.

– Bor du ute på landet ska du ha råd att bo kvar där, men sedan är det ju många som bor i städer så då kanske de kan bära upp den större delen av skatterna för att subventionera för de som bor på landsbygden, säger Marie Andersson, ordförande för Naturskyddsföreningen Jämtland/Härjedalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".