Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Vissa svenska matvaror kostar uppåt 100 kronor mer per kilo än till exempel motsvarande varor från Danmark. Foto: Drago Prvulovic/ TT
EU 20 år

Dyrare med svensk mat sedan Sverige gick med i EU

Länsbo: Det borde gynna den inhemska produktionen
1:21 min

Den öppna marknaden, slopade tullavgiften och att Sverige har de tuffaste djurskyddsregler i hela EU gör att det har blivit dyrare att handla svensk mat jämfört med mat från andra EU-länder.  

Hur har EU påverkat dig under de här 20 åren? Är du positiv eller negativ till vårt medlemskap?

Fredrik Gardmo som är ute och handlar i Östersund, är inte helt nöjd med de öppna gränserna.
– Ja det är väl bra egentligen. Fast jag är väl nästan en sådan som skulle kunna förespråka importtullar på vissa saker. Det borde vara så att det gynnar den inhemska produktionen. Det är ju det man vill, säger han.

Innan Sverige blev medlem i EU så fanns det tullavgifter i Sverige som jämnade ut priserna.
– Det lades en tull på allt man importerade. Så det höll i princip samma prisnivå som det svenska, eller kanske till och med var lite dyrare. De tullarna finns inte idag. Det får man inte ha sedan vi gick med i EU, säger Ingrid Gunnarsson som arbetar med jordbruksstöd på länsstyrelsen.

Svenska livsmedel tvingas därför konkurrera med betydligt billigare importerade matvaror. Där vissa svenska kostar uppåt 100 kronor mer per kilo än till exempel motsvarande varor från Danmark.

EU- medlemskapet har samtidigt gett större valmöjligheter för konsumenter och en chans att anpassa köpen efter plånboken.
– Jag tror att folk som har dålig ekonomi väljer det billigare. De är så illa tvungen helt enkelt. Men har man möjlighet så köper man ju svenskt, säger Gunn Kaalen som handlar på en mataffär i Östersund.  

Ingrid Gunnarsson på länsstyrelsen menar att när konsumenterna väl kommer till affären glömmer de bort varför svenska livsmedel kostar mer.  
– För att då är det kronan som bestämmer, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".