Kicki Gustafsson och Per Orvegård. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Kicki Gustafsson och Per Orvegård i Fredagspanelen i P4 Jämtland. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Fredagspanelen

Grå vardag och extralångt år i Fredagspanelen

Oxveckorna är här och lediga dagar är det ont om. Dessutom blir 2015 ett extra långt år. Kring detta resonerar Fredagspanelen med Kicki Gustafsson och Per Orvegård i dag.

Vi är nu i den period som kallas oxveckorna då det är långt till närmaste längre ledighet som kommer först i påsk för många.

–  Nu är det grå vardag som gäller - fast det kanske är lite skönt också, tänker Kicki.

År 2015 blir även en (1) sekund längre jämfört med ett vanligt år. Sista minuten, sista timmen av tisdagen den 30 juni blir 61 sekunder lång. Orsaken till den så kallade skottsekunden är, något förenklat, att jorden snurrar allt långsammare. I förhållande till den internationellt överenskomna standardtiden (UTC) behöver därför tiden kompenseras.

– Den där extra sekunden är intressant. Som fackligt fd aktiv vill jag gärna försöka få svar på om arbetsgivare är beredda att betala arbetarklassen för den. En sekund kanske inte låter mycket, men en sekund då och då blir med tiden ganska många, resonerar Per.

Missa inte Fredagspanelen klockan 17.00!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".