Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Eftersom backen inte är öppen förlorar ÖFS även inkomster från fiket i backen som de hyr av kommunen. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
Alpint

ÖFS förlorar inkomster på att Gustavsbergsbacken inte öppnat än

Tränare: Ursäkten om en dålig vinter håller inte
1:32 min

Vintern har kommit till Östersund men i Gustavsbergsbacken står liften, till ÖFS, Östersund Frösö slalomklubbs förtvivlan stilla.

För barnen som åker för klubben drog tävlingarna igång för en dryg vecka sedan men för att de ens ska ha kunnat stå på skidor har klubben fått jobba mycket.

– Vi får försöka åka till Klövsjö och samarbeta med andra klubbar i länet som Klövsjö, Duved och Åre. Det blir sena kvällar, och vi pratar ändå om barn som ska till skolan nästa dag, så det är många som låter bli att åka eftersom de inte orkar eller har möjlighet till det, säger Peter Cassman, förälder och tränare i ÖFS.

Enligt Peter Cassman har flera klubbar söderut öppnat sina anläggningar och han tycker att det är pinsamt att Östersund som marknadsför sig som vinterstaden inte kan konkurrera med klubbar söderifrån. Men det är inte bara sportsligt som den sena öppningen slår hårt mot slalomklubben.

– Nyrekryteringen blir otroligt lidande för om vi inte kommer igång i tid väljer ungdomarna på något annat och det är väl bra att de gör någonting, men vi vill ju så klart kunna leva och finnas och få ungdomar till oss, säger han.

Kommunen hyr även ut cafét i slalombacken till ÖFS, som är stor inkomstkälla för klubben.

– Där får vi inte ens en möjlighet att bedriva verksamhet så ekonomiskt blir det jobbigt för ÖFS, säger Peter Cassman.

Men det har ju varit en varm vinter, kan man inte förstå att det tar tid att öppna en slalombacke?

– Absolut, man kan inte styra över väder och vind, men å andra sidan har vi inte haft något sämre klimat än Sundsvall, Örnsköldsvik, Gävle eller Stockholm. Vi har ju minst lika mycket vinter som dem så jag tycker inte att det är en ursäkt som håller längre, säger han.  

P4 Jämtland har sökt ansvarig chef på Östersunds kommun utan framgång, men i ett pressmeddelande idag meddelade kommunen att Gustavbergsbacken kommer att öppna imorgon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".