Folktandvården, Myrviken, Jämtland, Berg
1 av 2
Folktandvården i Myrviken föreslås läggas ner. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Folktandvården Myrviken. Foto Pernilla Anth Jacobsson
2 av 2
Folktandvården Myrviken. Foto Pernilla Anth Jacobsson
Tandvårdsutredningen

Långa avstånd till tandvård om mindre kliniker försvinner

Myrviken kan bli utan tandvård
1:53 min

Många länsbor tvingas åka många mil för att komma till tandvården om förslaget att lägga ner flera mindre tandvårdskliniker går igenom.

I Myrviken i Bergs kommun är invånarna inte glada efter beskedet om att deras tandvård kan försvinna.

– Vi har en väl fungerande klinik här och att de ska ta bort den tycker jag är alldeles fel, säger tandsköterskan Karin Andersson som har jobbat sedan 1981 på tandvårdskliniken i Myrviken tillsammans med en tandsköterska till, en hygienist och en tandläkare. Nu riskerar hon att förlora sitt jobb, eller att bli flyttad till en annan klinik långt bort.

Den rödgröna majoriteten i region Jämtland Härjedalen lägga ner kliniken i Myrviken och flytta patienterna till Svenstavik, tre mil söderut.

Politikernas förslag innebär att det blir färre men större kliniker och på så sätt minskade kostnader. Tandvården i Kälarne flyttar till Hammarstrand och kliniken i Gällö flyttar till Bräcke, Föllinge till Krokom och Hammerdal till Strömsund.

I till exempel Kälarne och Föllinge får invånarna plötsligt sex mil till tandvården. Avstånden kommer framför allt att drabba de äldre säger en kvinna i Myrviken som inte vill säga sitt namn:

– Det bor många äldre här också och de vill ha nära till folktandvården.

Men kan de inte åka några mil några gånger per år?

– Det är inte säkert att de har bil. De kanske måste ta färdtjänsten.

Kristina Bengtsson ska fredagshandla på affären i Myrviken och oroar sig för att all service i glesbygden är på väg att försvinna.

– Det var ett stort lyft för socknen när vi fick folktandvård här. De får inte ta nästan det sista vi har här i serviceväg, säger Kristina Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".