Idrottens hus i Östersund
1 av 2
Idrottsförbundet i Jämtland Härjedalen ser att problemet med doping hos vanliga motionärer blir vanligare. En orsak tros vara tillgängligheten på preparaten. Foto: Johanna Nyman/SR
Lena Jönsson, ansvarig för dopingfrågor inom Idrottsförbundet Jämtland Härjedalen
2 av 2
Lena Jönsson, ansvarig för dopingfrågor i Jämtland och Härjedalen anser att fler insatser borde göras mot amatöridrottare gällande doping. Foto: Johanna Nyman/SR
Dopning

Idrottsförbundet vill ha fler dopningstester bland amatöridrottare

Idrottsförbundet Jämtland Härjedalen: I samhället kan det behövas fler tester
1:31 min

Elitidrottare, unga och äldre, testas i tämligen stor utsträckning. Men bland amatöridrottare görs på tok för lite dopningstester i Jämtlands län, anser en idrottsutbildare P4 Jämtland talat med.

Vad tycker du om behovet av dopningskontroller i länet? Kommentera gärna.

I Jämtlands län är det elitidrottare och elitidrottande ungdomar som dopingtestas oftast. Men är du amatöridrottare kan du relativt lätt komma undan om du dopat dig. Det skulle helt enkelt behövas flera dopingtester och mer information om doping på amatörnivå. Det anser Lena Jönsson, ansvarig för dopingfrågor på Jämtland Härjedalens Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna:

– Nog kan man väl säga att det är relativt lätt i dagsläget att komma undan om man inte är elitidrottare, säger hon. 

Under 2014 utfördes 117 dopingtester i Jämtland och Härjedalen på uppdrag av Riksidrottsförbundet. 14 av de testerna utfördes i utbildningssyfte på elitidrottande ungdomar resten gjordes under elittävlingar.

Utanför Riksidrottsförbundet är det polisen som utför dopingtesterna efter att det funnits en stark misstankegrad att en person är dopad.

Det är de testerna på amatörnivå som Lena anser skulle behöva blir fler bland annat för att hon ser att problemet med doping blir allt större även hos vanliga motionärer. 

 – Inom idrotten tror jag att det räcker med de tester vi gör och så men i det stora hela i samhället kan det behövas fler, säger hon. 

Hon menar att problemet med doping har blivit allt större framförallt när det gäller preparaten. 

– Tillgängligheten på preparat är så mycket större nu och det finns absolut ingen bra kontroll på preparaten. 

P4 Jämtland gav sig ut för att fråga vanliga medborgare hur vanligt de tror att det är att komma undan om man dopar sig i Jämtland. Svaren blev väldigt lika. 

– Jag tror att det är fantastiskt enkelt faktiskt och att det inte alls är någon bra koll på vilka som är dopade här i Jämtland, säger Anton. 

– Jag skulle tro att största risken att bli upptäckt är nog på gymmen och därutöver kan du nog hålla på ganska mycket skulle jag tro, säger Maja. 

– Jag tror nog att man halkar dit ändå tillslut i alla fall dem som håller på på elitnivå. På amatörnivå tror jag nog att man kan klara sig ganska länge, säger Isabelle. 

– Jag skulle nog tro att det är svårt att bli upptäckt. Men blir du upptäckt så tror jag att det är på gymmen, säger Markus. 

För att komma åt dopingen i länet tror Lena Jönsson att det behövs fler riktade insatser mot doping. 

– Utbildning och information till framförallt ungdomar i dag. Testerna i sig är är ju inget som löser allt, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".