Дорого посылать деньги из Швеции за границу
Foto: Sofia Svenblad/Sveriges Radio
EU 20 år

Jämtlands län får tillbaka mer från EU än vad vi betalar

Vi får mer tillbaka per skattekrona än övriga Sverige
1:22 min

Sverige är ett av länderna som betalar dubbelt så mycket till EU än vad vi får tillbaka. Men Jämtlands län är vinnare - här kommer det in mer pengar än vad vi betalar.

Hur ser du på det här? Tycker du det finns någon vinnare eller förlorare?

– Om man skulle försöka slå ut det på skattebetalare så är Jämtlands län nog en vinnare. Vi får mer tillbaka per skattekrona än övriga Sverige, säger Hans Halvarsson som arbetar på länsstyrelsen. 

Det är svårt att veta exakt hur mycket pengar det handlar om som länet får. Det här eftersom det är så många olika led som hanterar pengarna som går till bidrag och projekt.

En grov uppskattning från länsstyrelsen visar att länet får in runt en halv miljard varje år från EU och ungefär hälften av de pengarna går till jordbruksstöd. Men trots det är jordbrukarna inte de stora vinnarna i Jämtlands län.
– Den bilden av att de skulle vara de stora vinnarna stämmer inte här. Men i landet som helhet så kan det stämma, säger han.

Det beror på att det är dyrare att vara jordbrukare här, då det är längre transporter, kallare klimat, och att de bor färre personer här som kan köpa det jordbruket producerar.

I stället är det turismen, pengar till forskning på Mittuniversitetet, projekt i näringslivet, samt olika samarbetsprojekt med Norge, som är de stora vinnarna. Pengar som exempelvis har gått till Mittnabotåget, Skidstadion i Östersund och Holiday Club i Åre.

Det här är projekt som kanske inte hade blivit av utan ett medlemskap i EU.
– Vi har ändå fördubblat de medel vi hade innan med EU-pengar. Så regionalpolitiken är ändå på något sätt en vinnare i det här, säger Hans Halvarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".