Vattenverket i Höglunda
1 av 2
I det här förrådet står det 55 år år gamla vattenverket. Foto/SR
Tankbil
2 av 2
Höglundaborna chansar och dricker det kommunala vattnet ändå, eller hämtar vatten vid den här tankbilen som står uppställd i byn. FOTO/ SR
Vattenbråk

Bråk om vatten har drabbat boende i Höglunda

Vattenbråk i Höglunda
1:31 min

Ett stort antal boende i Höglunda utanför Stugun har inte fått garanterat rent vatten i sina kranar.

Många av de som bor i Höglunda utanför Stugun har inte fått garanterat rent vatten i sina kranar,  eftersom det kommunala vattenverket står på en privatpersons fastighet.

Vattenverket byggdes för 55 år sedan av bygemenskapen och handlaren i byn och har hittills problemfritt levererat rent vatten till Höglundaborna.

I maj 2014, såldes fastigheten och den nya fastighetsägaren har krävt kompensation, och betalt för att vattenverket står på fastigheten, bland annat för att fläkten låter när han är på uteplatsen, minst 3 000 i arrende i månaden. Kommunen förhandlar just nu.

Några papper kring vattenverket och hur det hänger ihop med fastigheten har inte gått att hitta ännu. Och den nya fastighetsägaren menar att det måste till avtal om hur ansvaret skall fördelas om något händer.

Konsekvenserna har blivit att ett 30-tal fastigheter inte fått garanterat rent dricksvatten under en tid, eftersom kommunen inte kunnat ta sig in för att ta vattenprover.

Eftersom vatten faller under livsmedelslagarna, skall provtagningar kunna ske för att garantera att det är rent livsmedel i kranarna.

Därför har Ragunda kommun tvingats ställa upp en tankbil med rent vatten, centralt i byn, till invånarna.
Först under måndagseftermiddagen (19/1) kom besked om att kommunen nu kan ha tillgång till vattenverket för provtagning, och ersättningen fortsätter de förhandla om, enligt fastighetsägaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".