Specialisttandvård, Östersund, Jämtland, tandvård, tänder
Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Tandvård

Glesare men bättre tandvård när antalet kliniker skärs ner

Ökad kompetens på de kliniker som blir kvar
1:42 min

Många befarar att tandhälsan bland länsborna kommer att försämras när flera mindre kliniker i länet ska läggas ner. Men oron är obefogad menar företrädare för tandvården.

Oron för att framför allt äldre patienter inte ska orka ta sig till tandläkaren när de plötsligt måste åka flera mil extra och kanske på sikt få sämre tandhälsa är obefogad. Det säger Lars-Erik Wigstrand som är klinikchef på specialisttandvården i Östersund och sitter med i ledningsgruppen för folktandvården i länet.

En liten tandklinik med bara en tandläkare är sårbar och möjligheterna att rekrytera ny personal till glesbygdsklinkerna är i det närmaste obefintliga, säger Lars-Erik Wigstrand. När patienterna får åka några mil extra till en större klinik kan mer resurser satsas där.

Tanken är att kompetensen ska höjas på de kliniker ute i länet som blir kvar, så att patienterna kan behandlas där i stället för att remitteras till specialisttandvården i stan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".