Mona Puttick kardar
Handarbete är ett av Mona Puttick stora intressen. Foto: Privat
Stafettgästen

Stafettgästen Mona Puttick tog sig genom livets svåra prövningar

Mona Puttick: Jag hamnade i en sekt
39 min

Mona Puttick från Tångeråsen, Offerdal, växte upp under skakiga förhållanden med föräldrar som led av alkoholism. Idag var hon stafettgäst i P4 Jämtland och berättade om sitt liv.

Mona Puttick är utbildad socionom och jobbar idag som församlingspedagog. Hon växte upp i Östersund tillsammans med sin mamma, pappa och lillebror. Det var en jobbig, stökig och svår uppväxt hon fick gå igenom.

– Det var rejält stökigt. Mina föräldrar blev sjuka i alkoholism, de drack väldigt mycket och det var mycket stök och oro. Jag och min bror var mitt uppe i det där, men vi hade släkt som kom och hämtade oss och hjälpte oss och gav oss en stabilitet och trygghet. Min moster och mina farbröder turades om att komma varannan helg och hämta oss för de visste att det här går inte, berättar Mona Puttick.

Hennes pappa dog redan när Mona var sju år. Mona stod väldigt nära sin pappa och hans bortgång i cancer blev tuff. Relationen med hennes mamma var sämre och det var först i slutet av tonåren som de kom varandra närmre.

Mona gick fotbollsgymnasium i Borås men tvingades sluta på grund av en skada. Senare hamnade hon i Ödeshög. Som ung var hon socialist och ateist, men gick från att vara ateist och blev jag troende och hittade en församling hon gick med i. 

Hon beskriver de kommande tio åren som mörka och svåra år. Den tuffa barndomen gjorde sig påmind och församlingen blev mer och mer sluten och hon beskriver det som en sekt. Hon förändrades som människa, blev sluten och tappade bort sig själv. Efter tio år träffade hon sedan sitt livs kärlek och tog sig bort från församlingen. Idag lever hon med sin man och son i Tångeråsen. Hör hennes berätta, klicka på ljudet här ovan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".