Snöröjning med traktor. Foto: Tor Erik Schrøder/TT.
Snöröjning med traktor. Foto: Tor Erik Schrøder/TT.
Snöröjning

Gående önskar bättre snöröjning i Östersund

Fotgängare: Just nu är det för mycket snö
1:26 min

Ett nytt sätt att ploga trottoarer. Ja det har man infört i Härnösand för att underlätta för fotgängare att ta sig fram. Men i Östersund finns mer att önska av plogningen menar fotgängarna. 

– Det är väl blandad kompott kan man säga. En del trottoarer, på de trafikerade gatorna, där är det naturligtvis bra att de skottar snön men de andra, där det är fåtal människor som rör sig där är det lite sämre, säger fotgängaren Hans Mikaelsson. 

Men i Härnösand verkar dessa bistra tider med för mycket snö, för halt och för otillgängliga trottoarer vara förbi. I stället för att ploga åt sidorna så samlas snön nu ihop i långa högar som ligger som strängar mitt i gatan tills man tar bort den och fotgängarna prioriteras före bilarna.

I Östersund väntar man med att ploga tills det kommit fem centimeter snö och då plogas alla ytor, gator, vägar och gång- och cykelvägar. Utom de trottoarer som ska fungera som snöupplag. Om det fortsätter att snöa plogas det när det kommit sju centimeter.
Det finns också ett antal cykelvägar som hör till det prioriterade cykelvägnätet och de plogas när det kommit tre centimeter snö.

Inte alls bra tycker vissa medan andra menar att plogningen i Östersund fungerar väldigt bra till skillnad från andra platser i Sverige.
– Jag har bott i både Stockholm och Malmö och jag tycker att det är jättebra jämfört med södra Sverige, säger fotgängaren Jon Åslund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".