postbil.foto Anneli
Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio.
Glesbygd

Nytt projekt i Lidsjöberg kan rädda servicen i glesbygd

Jöran Hägglund: Det är en väldigt allvarlig utveckling
5:47 min

Lidsjöberg i norra Jämtland kan bli pilotverksamhet för glesbygdsservice i framtiden. Det kan bli resultatet av ett stormöte under torsdagen.

Ambitionen med mötet är att få igång vad man kallar Servicebutiken i Lidsjöberg som är tänkt att bli en servicepunkt för alla. En butik där man kan handla det mesta, köpa en fika eller korv med bröd, träffas, hämta paket från posten, kanske låna en bok eller spela på tipset. Bränslepumpar finns redan på plats.

Bakgrunden är att orten - som ligger drygt sex mil nordväst om Strömsund - sedan ett år står utan matbutik och att det nu även blir försämringar i Postens service.

– Det finns ett väldigt starkt engagemang i bygden för att göra något för att säkra en så bra service som möjligt, säger landshövding Jöran Hägglund som varit i trakten och orienterat sig om läget och nu deltar i stormötet.

Det ska vara en butik som gynnar bygden och gläder förbipasserande, skriver de engagerade på facebook inför mötet. Målet är bland annat att få en fungerande postgång till samtliga i trakten så att inte vissa behöver åka sju mil eller mer enkel resa för att hämta ut ett paket på posten.

– Det skulle vara intressant för oss att se om det är möjligt att få till någon typ av pilotverksamhet där vi kan samordna offentlig och kommersiell service så att vi hittar nya lösningar som går att använda både där och på andra håll i länet, säger Jöran Hägglund.

Det är Länsstyrelsen som bjudit in allmänheten till samtal om framtida servicemöjligheter i Lidsjöbergs Bygdegård i morgon torsdag och på plats finns då landshövding Jöran Hägglund samt ombud från Post och Telestyrelsen (PTS), Strömsunds kommun, Tillväxtverket, Postnord, Glesbygdsutredare Catarina Håkansson Bohman och politiker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".