Sara Norling och Sol Vikström från Länskulturen sätter upp affischer om kulturbussen Filmrullen som börjar rulla runt på länets vägar i mitten av mars.  Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
1 av 3
Sara Norling och Sol Vikström från Länskulturen sätter upp affischer om kulturbussen Filmrullen som börjar rulla runt på länets vägar i mitten av mars. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
Sol Vikström och Sara Norling från Länskulturen - tjejerna bakom projektet med kulturbussen Filmrullen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
2 av 3
Sol Vikström och Sara Norling från Länskulturen - tjejerna bakom projektet med kulturbussen Filmrullen. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
Platser som kulturbussen Filmrullen ska besöka under våren. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
3 av 3
Platser som kulturbussen Filmrullen ska besöka under våren. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek.
Kultur

Kulturbuss ska inspirera unga att skapa

Kulturbussen ska inspirera ungdomar runt om i länet
3:49 min

Snart åker kulturbussen Filmrullen runt i länet. Projektet som länskulturen står bakom ska göra det möjligt för ungdomar att lära sig skapa till exempel animation.

Sara Norling och Sol Vikström från Länskulturen är i Lit för att sätta upp affischer, de vill sprida information om kulturbussen Filmrullen som börjar rulla runt på länets vägar i mitten av mars. En buss fylld med teknik, kunskap och pedagoger.

Sara Norling som kommer att jobba som handledare i bussen är taggad.
– Jag har fotobakgrund själv, jobbat som konstpedagog och fotograf bland annat. Det blir kul att vara ute och åka, jag och en filmare och massor av utrustning. Vi ska inspirera unga att ta del av foto och film. Det blir mycket körande eftersom vi ska täcka hela länet, på bygdegårdar. Det kommer att bli digitalt skapande, vi har med kameror, datorer man kan till exempel göra animationer på Ipad. Allt är möjligt, säger Sara Norling.

Sol Vikström från Filmpool Jämtland tycker det är idealiskt att Länskulturen tar sig till ungdomarna, så att de slipper åka in till stan. Vem som helst ska kunna delta.
– Vi vill täcka upp så stor del som möjligt, små orter som har en digitaliserad biograf så att de unga kan dela sina filmer och sådär. I vissa upptagningsområden bor de unga långt ifrån, då ska vi försöka ordna med skjuts till bygdegården.

Projektet är treårigt och drivs av Filmpool Jämtland, Bildkonsten i Jämtlands län och Sensus studieförbund. Allmänna arvsfonden är med och finansierar. Tre miljoner kronor ligger i potten och det kommer att räcka långt, tror Sara Norling som gläds åt att unga i glesbygd får frihet att vara kreativa.
– Jag är själv från Aspåsböle och mitt fotointresse vaknade i högstadiet. Hade jag haft en sån här chans då, ojoj. Det här kan kicka igång ett intresse hos de unga som leder vidare. De får se att det finns möjlighet att göra nåt som inte är vanligt i en bygd med ett mindre kulturutbud än i stan.

Här kan du läsa mer om projektet och se när kulturbussen är nära dig: http://www.arvsfonden.se/projekt/kulturbussen-jamtland-harjedalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".