sz7e757d . Foto: Hampus Andersson / TT
Svenska motståndsrörelsen har bland annat varit inblandade i upploppet när nazister stormade en manifestation mot nazism i Stockholmsförorten Kärrtorp i december 2013. Foto: Hampus Andersson / TT
Främlingsfientlighet

Svenska motståndsrörelsen aktiva i Jämtlands län

Expo: Intolerans är kärnan av deras budskap
1:34 min

Den nazistiska gruppen ” den svenska motståndsrörelsen” mobiliserar sig i länet, och under januari har de haft flera aktiviteter i länet.

För en dryg vecka sedan stod de på Lillänge i Östersund och samlade namnunderskrifter.

– Jag frågade vad de var emot, och då sa han bland annat massinvandringen, och där kände jag att mitt engagemang slutade att vara intressant. När jag kom hem sen bestämde jag mig för att titta lite på internet och hittade ganska snabbt att det är ett nazistisk parti som hade väldigt tråkiga åsikter så då valde jag att gå ut på Facebook och varna alla andra medmänniskor så att de kan bilda en egen uppfattning, säger Lars-Emil Silvstål som träffade dem på Lillänge när han var och handlade. 

I höstas gick den svenska motståndsrörelsen ut med att de ska starta ett politiskt parti, och sedan dess har deras aktiviteter i länet ökat. I januari delade de ut flygblad i postlådor i Mörsil, och de har även samlat in namnunderskrifter i både Brunflo och Östersund, med budskapet om att de ska stoppa massinvandringen. När Lars-Emil Silvstål träffade dem på Lillänge visste han inte vad det var för åsikter de stod för och han är inte ensam. En som vet mer är Anders Dalsbro som är redaktör på den antirasistiska tidsskriften Expo.

– Svenska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation som har funnits sedan mitten på 90-talet. Den har jobbat utomparlamentariskt och är revolutionär. De säger alltså att de ska ändra samhället och i deras idealvärld bygga ett nytt nordiskt, nationalistiskt, nazistiskt rike, berättar Anders Dalsbro.

– Om man läser deras propaganda så finns judehatet och föraktet och hatet mot andra etniska grupper uttalat hela tiden, men även en extremt negativ syn på till exempel homosexualitet så att intoleransen är liksom kärnan i deras budskap, säger Anders Dalsbro, redaktör på Expo.

Svenska motståndsrörelsen har avböjt medverkan i inslaget, och påstår på sin hemsida att aktiviteterna varit framgångsrika.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".