Therese Persson och en hög med glasögon
Therese Persson åker till Tanzania för att lämna över glasögon som Specsavers butiker samlat in. Fotokollage/Foto: Specsavers/TT
Hjälparbete

Fattiga i Tanzania får bättre syn tack vare östersundare

Therese Persson: Behovet är stort, runt 20 optiker på 5 miljoner människor
3:59 min

I slutet av veckan åker optiker Therese Persson från Östersund till ett av världens fattigaste länder, Tanzania, för att hjälpa behövande människor att få bättre syn.

I höstas hade glasögonkedjan där Therese Persson jobbar en stor insamling av glasögon. Nu på lördag sätter hon sig på planet till Tanzania tillsammans med andra optiker för att lämna över dem. På plats ska de göra syntester och skänka glasögonen till barn och vuxna som behöver dem.

Totalt har 23 833 bågar donerats av svenskar som inte längre använder sina glasögon, och över 800 av dem har samlats in i Östersund. För dem som skänkt glasögon väntar snart ett SMS eller mejl där de får se en bild på personen som fått just deras glasögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".