Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Björn Rentzhog, koncernchef, Persson Invest
Björn Rentzhog, koncernchef, Persson Invest. Foto: Pernilla Anth Jacobsson/Sveriges Radio.
Arbetsmarknad

Stor brist på bilmekaniker i länet - lärlingar ska avhjälpa

Ungdomar ska lockas bli bilmekaniker
1:55 min

Det råder stor brist på bilmekaniker i länet. Företaget Persson Invest har startat en egen mekanikerskola för att komma till rätta med sina rekryteringsbehov.

Efterfrågan på bilmekaniker, eller fordonstekniker som de också kallas nuförtiden, bara ökar. Det beror bland annat på att vi har fler nya bilar med allt mer avancerad teknik i.

– Efterfrågan är hög, vi har många pensionsavgångar och det utbildas färre och färre bilmekaniker, säger Björn Rentzhog, koncernchef på Persson Invest.

I Östersund ökar elevantalet visserligen men återväxten är för låg för att möta den stora efterfrågan.

Persson Invest, som är stora inom bil-buss-och lastbilsbranschen i Norrland och i Norge, startade för några år sedan en lärlingsutbildning i Norge för att möta det stora behovet av bilmekaniker och nu finns en svensk motsvarighet i Vilhelmina. Eleverna utbildas under 14 veckor och får sedan anställning i bolaget som lärlingar.

– När de har gått 20-veckorsutbildningen, som är mest praktik, har flera av dem fått jobb. Vi har valt ut de som är villiga att flytta också, säger Björn Rentzhog.

En undersökning 2011 visade att 95 procent av eleverna på fordons- och transportprogrammet på Jämtlands gymnasium hade anställning eller eget företag efter två år. Det är långt bättre än riksgenomsnittet på 83 procent.

I ett län med över 17 procents ungdomsarbetslöshet försöker fordonsföretagen nu få högstadieelever att förstå att fordonstekniker är ett attraktivt yrke, som snabbt ger jobb. Persson Invest skickar ut sina yngre bilmekaniker på grundskolorna för att väcka intresset.

– Jag tror att det har legat lite i fatet att man "bara är en bilmekaniker". I dag är kraven helt annorlunda och det kommer att höja statusen på yrket. Det är ett jobb som folk faktiskt är intresserade av, säger Sven-Erik Timmersten, verkstadschef på Bilbolaget som ägs av Persson Invest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".