Josefina Hilding, projektledare Svenska Kyrkan. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
1 av 3
Eftersom det spridit sig att EU-migranterna får hjälp i Östersund kommer det flera hit och projektledaren Josefina Hilding kommer de aldrig att kunna ha tillräckligt med plats för alla som vill bo där. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Börje Viklander Kyrkoherde Östersunds församling. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio
2 av 3
Enligt kyrkoherden Börje Viklander räknar kyrkan med att det kommer vara tillräckligt varmt för EU-migranterna att klara sig efter sista april, då kontraktet med det nya härbärget löper ut. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Flyttar från IOGT-NTO:s lokaler.
3 av 3
EU-migranter flyttar till nytt boende. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio.
EU-migranter

Överfyllt härbärge redan innan EU-migranterna flyttat in i Östersund

Projektledaren: Vi kommer aldrig ha tillräckligt med platser
1:40 min

Klockan 18 idag öppnar det nya härbärget för EU-migranter som tigger på gatorna i Östersund.

Drygt 30 personer har sedan strax innan jul bott i IOGT-NTOs lokaler i Odensala, men i de nya lokalerna Svenska kyrkan fixat finns bara plats för 15, men med hjälp av andra kyrkor, privatpersoner och företag har problemet lösts.

– Vi kommer att ha plats för dem vi haft plats för på härbärget, säger Josefina Hilding projektledare på Svenska kyrkan

På det nya boendet kommer EU-migranterna att kunna sova fram tills sista april, för då räknar Svenska kyrkan med att det ska vara tillräckligt varmt för att de ska kunna klara sig ändå.

– Utgångspunkten är att det ska vara så pass milt väder att man kan överleva på annat sätt. Den här insatsen bygger väldigt mycket på ideella krafter och det måste man se i ett akut skede så finns de krafterna men jag tror inte att det blir någon hållbarhet i den arbetsmodellen. Det är därför vi tidsbegränsat det till sista april, säger Börje Viklander, kyrkoherde i Östersunds församling 

Men bara för att det finns plats för alla som bott på härbärget nu betyder det inte att alla EU-migranter som befinner sig i Östersund kommer kunna få plats i framtiden.

– Det skiljer så mycket från dag till dag, hur många som är här. Nu har folk fått reda på att man fått hjälp i Östersund så då har det kommit hit massor med folk, så vi kommer aldrig att ha tillräckligt mycket platser för alla som vill bo här. Vi får se vad det blir för efterfråga och hur vi ska bemöta den. Om vi ska satsa på de som redan bor här eller om vi ska hjälpa alla som kommer hit, det har vi inte riktigt kommit fram till än, menar projektledaren Josefina Hilding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".