Svenska med baby, mamma, barn
Foto: TT
Familj

Ensamstående kvinnor kan få rätt till hjälp att bli mammor

Ensamstående kvinnor kan få rätt till hjälp
1:34 min

Ensamstående kvinnor kunna få rätt till hjälp att bli mammor på egen hand, via sjukvården i vårt område.

Det är innebörden i ett nytt lagförslag som riksdagen tar ställning till i sommar.

Längtan efter barn, och att vara familj har inget att göra med om man är två föräldrar eller ensamstående kvinna, tror Karin Park som är trebarnsmamma och lever i en relation.

- Alla kan nog känna, alla som längtar vet ju hur det känns, man tänker ju på det hela tiden, om man vill ha barn, säger hon.

Det är ett normbrytande lagförslag, om vad som betraktas som familj. Att accepteras som familj, trots att man väljer att vara ensamstående av olika skäl. Mamma pappa barn, är inte hugget i sten.

Region Jämtland Härjedalen ställer sig positiva, men anser samtidigt att rättsäkerheten för barnet inte tillräckligt utrett, d v s att bara ha en rättslig förälder, skall det genomföras ökar kostnaderna med 65 procent för kvinnosjukvården. Staten behöver skicka med pengarna, görs inte detta föreslås att de ensamstående bekostar behandlingen själv. Det skriver man i sitt remisssvar.

Ett stort problem, blir tillgången på spermadonatorer, det kommer behövas uppemot 500 nya i landet.

Brevbäraren Mats Bäckström tycker det kan vara en svår fråga att ta ställning till.
- Svår fråga, hur det än är blir det delat. Det blir jätteroligt för någon annan att skaffa barn men samtidigt vet jag ju att barnet är mitt, jag vet inte vem som har barnet eller vart det är. Men det är en svår fråga. Kanske! Jag kanske skulle kunna göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".