Räkningar sxa40741
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Fredrik Abrahamsson Kronofogden Östersund
2 av 2
Fredrik Abrahamsson på Kronofogdens skuldsanering eftersöker en förändring i samhället för att få bukt med antalet skuldsatta. Foto: Johanna Nyman/SR
Skuldsanering

Skulderna ökar - nu vill Kronofogden ha en förändring

Arne Lund, tidigare skuldsatt: I dag är jag en lycklig Svensson
1:31 min

Människor som har varit skuldsatta under lång tid och som har litet hopp om att bli skuldfria, så kallade "evighetsgeldenärer", blir allt fler i Jämtland. 

Under 2014 minskade antalet skuldsatta personer i Jämtland något, men den totala skulden bland dessa personer blev större. Enligt siffror från Kronofogden ökade också antalet så kallade "evighetsgeldenärer" med 19 stycken. 

Arne Lund var under lång tid skuldsatt. 

– Jag trodde under en långt tid att mitt liv skulle se ut så här. Men i dag är jag en nöjd, lycklig, ja jag är en Svensson en lycklig Svensson som kanske till och med är bättre än en Svensson för jag har inge skulder, skrattar Arne. 

Arne levde ett liv tidvis som hemlös med alkoholism och droger. Hans missbruk gjorde att han drog på sig skulder för 160 000 kronor och förlorade sin familj. Men en dag fick Arne nog. Han slutade dricka, fick flytta in på ett av kommunens boenden och fick hjälp att söka skuldsanering.

– Det jag kände innan var en fruktansvärd ångest och skam över dem över de skulder jag hade. Men sen när vi började jobba framåt och leta efter de skulder jag skulle söka sanering för så kändes det jättepositivt. Nu kör vi, säger Arne. 

Fredrik Abrahamsson jobbar på Kronofogdens skuldsanering i Östersund. Han ser hur antalet skuldsatta och de så kallade "evighetsgeldenärerna" blir allt fler.

– Det är lättare att ta lån i dag det är en av anledningarna. Uppenbarligen behöver det göras något det krävs en förändring i något avseende, säger han. 

En förändring kan vara mer utbildning i hushållsekonomi i skolan, tror både Arne Lund och Kronofogden. För Fredrik Abrahamsson tror inte att antalet skuldsatta kommer att minska inom den närmaste framtiden.

– Det kommer bli en fortsatt ökning med några procentenheter upp, säger Fredrik Abrahamsson. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".