kreditkort Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT
Skulder

De som behöver hjälp med skulder söker det allt senare

Rådgivare: Många struntar helt i att öppna sin post
1:29 min

De så kallade evighetsgäldenärer blir allt fler i Jämtland och den största ökningen skedde i Krokoms kommun förra året.

Handla på postorder, mobilabonnemang eller trafikförsäkringar som inte blir betalda eller ta ett sms-lån. Ja orsakerna till att folk hamnar i skuldfällor är många och ofta ligger det en personlig kris bakom till varför räkningarna inte blir betalda i tid.
Claes Nordling jobbar som budget och skuldrådgivare i Krokoms kommun. Till honom vänder sig människor för att få hjälp att hantera sina skulder. 

– Många saker är viktiga att få veta som hur mycket skulder som man egentligen har för många har helt struntat i att öppna post eller liknande, säger han. 

I Krokoms kommun ökade antalet "evighetsgäldenärer" med allra flest i hela länet och den totala skulden över lag ökade också markant i Krokom under 2014.
I sitt arbete hjälper Claes människor att söka så kallad skuldsanering som kort fattat betyder att den skuldsatta personen betalar av sin skuld under fem år. När fem år har gått avskrivs skulden.

– Folk som bor i glesbygd eller utanför tätort har nog ett annat sätt att hantera sin ekonomi och kanske också relativt bra klara sig med små medel men att det finns något som gjort att man inte klarar den längre, säger han.

Claes ser hur aktörerna som gärna lånar ut pengar till människor blir allt fler liksom att klyftorna i samhället ökar och att de som behöver söka hjälp gör det allt senare. Lösningen stavas utbildning menar Claes.

– Att ungdomar får mer kunskap inom området helt enkelt om vad som är viktigt när det handlar om pengar, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".