Boende i Mörsil fick nazistisk tidskrift i brevlådan.
I början av januari delade Svenska Motståndsrörelsen ut flygblad i Mörsil och sedan dess har de även gjort namninsamlingar i bland annat Brunflo och Östersund. Foto: Karin Eriksson.
Främlingsfientlighet

Säpo förtegna om SMR

Säpo varken bekräftar eller dementerar
0:40 min

Säkerhetspolisen, Säpo vill inte uttala sig om Svenska Motståndsrörelsen, SMR:s växande aktivitet i Jämtlands län, men menar att delar av SMR kan vara våldsbejakande och extremistisk.

Vi har tidigare berättat att den nynazistiska organisationen den svenska motståndsrörelsen den senaste tiden varit aktiv i länet den senaste tiden för att samla namnunderskrifter och dela ut propaganda. Svenska motståndsrörelsen är en utomparlamentarisk organisation vars mål är att genom revolution skapa ett nordiskt, nationalistiskt rike.

Säpo är mycket förtegna om den svenska motståndsrörelsen och avböjer att vara med i en intervju. De säger att de följer politiskt motiverad brottslighet, och brottsaktiva personer, och enligt dem är svenska motståndsrörelsen inte en brottslig verksamhet. Dock menar de att delar av organisationen kan vara en del av den våldsbejakande extremistiska miljön som finns inom Vit Makt-miljön.

I det fall det finns några brottsaktiva personer i Jämtlands län som Säpo följer, kan de varken bekräfta eller dementera då de bara följer brottsaktiva ur ett nationellt perspektiv och kan därmed inte uttala sig om specifika län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".