Radiohuset i Falun avspärrat
Avspärrningsbanden som hade satts upp vid Radiohuset i Falun. Foto: SR
Förintelsens minnesdag

Nazistiska aktioner mot redaktioner i Östersund

ÖP:s chefsredaktör: Är en allvarlig händelse
0:33 min

När ÖP:s och LT:s personal kom till sina redaktionslokaler på tisdagsmorgonen möttes de av avspärrningstejp med en nazistisk organisations namn och logotyp på. Händelsen har polisanmälts.

Liknande manifestationer har gjorts mot nyhetsmedier över hela landet i natt och mot statliga myndigheter, bland annat Försäkringskassan i Östersund.

På anslag som hade satts upp vid Radiohuset i Falun uppmanades P4 Dalarna att inte rapportera om Förintelsens minnesdag i dag - årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz.

– Det är tråkigt och det är en allvarlig händelse tycker jag. Just när det är samma dag som man uppmärksammar minnet av förintelsens offer, och samma dag har den här organisationen en artikel på sin hemsida där man förnekar att förintelsen ens har ägt rum och hängt upp plastband vid ingången till vår redaktion. Även om inte vi har något hot mot oss så är det ändå tråkigt och lite skrämmande, säger Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersunds Posten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".