Anders Söderholm, AnnSofie Andersson
Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet skriver på avtalet tillsammans med AnnSofie Andersson (S), ordförande för kommunstyrelsen i Östersunds kommun. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
Utveckling

Östersunds kommun och Mittuniversitetet storsatsar

Satsningen gör att MIUN kan fortsätta utveckla forskningen
1:48 min

Idag skrev Mittuniversitetet i Östersund och Östersunds kommun på ett fyra år långt avtal där de satsar 48 miljoner kronor på utveckling och tillväxt.

– Det betyder att vi kan fortsätta utveckla nya forskningsmiljöer hos oss på ett sätt som är kanske lite unikt i Sverige, när kommun och universitet går samman med om den här utvecklingsagendan, säger Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet.

Ett liknande avtal har tidigare funnits mellan parterna och det gjorde bland annat att man kunnat bygga den unika vindtunnel som kommer att stå klar i mars. I det nya avtalet kommer kommunen och universitet att gå in med sex miljoner kronor vardera varje år, och det är något som kommunstyrelsens ordförande,  AnnSofie Andersson (S) menar att kommunen i längden kommer att tjäna på.

– Mittuniversitetet är en stor arbetsgivare och ju fler studenter man genererar som skriver sig här så ger det också statsbidrag och intäkter till kommunen. Långsiktigt tror jag också att det här kommer att ge nya företag och jobb, så att jag är övertygad att vi får tillbaka de pengar vi sätter in i och med att vi kommer att växa i befolkning, säger AnnSofie Andersson(S) ordförande i kommunstyrelsen i Östersunds kommun.

Pengarna kommer att läggas på att fortsätta utveckla det nationella vintersportcentret, verksamhet inom turismforskningscentret ETOUR, Sports Tech Research Center och nytt för de kommande åren är satsningen på risk- och krisforskningscentret RCR. Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm igen.

– Det är de områden där vi känner att vi kan ta en internationellt ledande position så det är vårt bidrag till högskolelandskapet, att visa excellens inom de här områdena, säger Anders Söderholm, rektor på Mittuniveristetet.

Hade ni kunnat vara ett internationellt ledande universitet inom de här områden ifall det inte hade varit för det här samarbetet med kommunen?

– Det skulle ha varit svårare och tagit längre tid, men det är klart att det hade varit möjligt, men det här stärker absolut vår position, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".