Rådhuset i Östersund. Foto: Östersunds kommun.
Foto: Östersunds kommun
Barn- och utbildning

Nya stora sparkrav på skolor och förskolor i Östersund

Ekonomichef: Kan bli fler besparingar eller effektiviseringar
1:29 min

Barn- och utbildningsnämnden i Östersund gick back 11,8 miljoner kronor under förra året. Ett minustecken som måste åtgärdas.

 

Sedan tidigare är det känt att barn- och utbildningsnämnden ska spara 9,2 miljoner kronor under det här året. 
Men något som inte blev känt för de flesta politiker i nämnden förrän i går var att nämnden gick back 11,8 miljoner kronor 2014. En siffra som kan bli kännbar i år. 

– Om vi ser att vi inte får effekt av det här  i början av 2015 kan vi bli tvungna att lägga en minusprognos och det innebär förmodligen besparingar eller effektiviseringar, säger Mats Glimbrant ekonomichef i barn-och utbildningsnämnden. 

Så sent som i december såg nämnden ut att få ett plusresultat på drygt 5 miljoner kronor för 2014. Men kostnader som släpat efter och ökade kostnader för skolskjutsar ser ut att vara svaret på det enorma minusstrecket.

Politikerna såg förvånade ut när du presenterade de här siffrorna. Hur kommer det sig?

– Bokföringen stängdes ju inte förrän i måndags och bokslutet är egentligen inte formellt beslutat så siffrorna är färska även för oss på förvaltningsnivå, säger han. 

Kan vi förvänta oss fler negativa prognoser eller vad händer?

– Det resultat jag har presenterat nu, det negativa resultatet på 11,8 miljoner kronor det ligger fast - bokföringen är stängd i dag, säger Mats Glimbrant. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".