Bild på man som står med starka armar i kors. Göran Andersson började träna styrkelyft för sju år sedan och tog världsrekord med 240 kilo i  bänkpress tidigare i vår och han tror att alla kan börja med styrketräning, oavsett ålder, men utifrån sin nivå. Foto: Jessica Brander/Sveriges Radio.
Göran Andersson, världens starkaste 62-åring, som tävlar i SM i bänkpress till helgen. Foto: Jessica Brander/SR (arkivbild)
Styrkelyft

Veteranlyftaren Göran Andersson gör unik SM-start

Göran Andersson om kraftsport som källa till evig ungdom
5:06 min

62-årige östersundaren Göran Andersson är världsmästare i sin åldersklass i styrkelyft och ska till helgen tävla i SM i bänkpress. Kraftsport har blivit hans "ungdomens källa".

Det är unikt att en veteranlyftare finns med i de sammanhangen där alla tävlar i samma klass, oavsett ålder. Men inget konstigt för Göran Andersson, som kanske har funnit ungdomens källa.

– Jag brukar säga till kompisarna att jag har vilat mig i 35 år. Det är därför det går bra.

Läraren och fembarnspappan Göran Andersson verkar i styrketräningen onekligen ha hittat ett mirakelmedel för att bromsa åldrandet och han säger att hans värden visar att hans kropp mår allt bättre.

– Professor Per Tesch sa till mig att "du åldras inte längre om du kan hålla dig på den här träningsnivån", berättar Göran Andersson.

Per Tesch är forskargruppsledare för Muskel- och arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska institutet (red. anm).

Vid helgens styrkelyfts-SM i Örebro deltar förutom Göran Andersson, som tävlar för Östersunds Atletklubb även östersundaren Pelle Zackrisson, tävlande för Sundsvalls Atletklubb, som ska tävla i styrkelyft klass 105 kilo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".