Villainbrott. Foto Scanpix
Foto: TT bildbyrå
Polis

Inbrottstjuvar tog pengar - lämnade vapen orörda

Polisen har märkt en viss effekt av sin vädjan till allmänheten om tips som kan hjälpa till att komma till rätta med de många villainbrotten i länet under senare tid.

Exempelvis har yrkeschaufförer hört av sig angående fordon som setts till på underliga tider och ställen.

Polisen är tacksam för alla bidrag till arbetet med att lägga underrättelsepussel, säger förundersökningsledaren Per Thelin.

En teori är att det rör sig om en liga med en fast punkt någonstans i vår region som de utgår ifrån och använder som gömställe mellan inbrottsräderna.

Tog pengar - lämnade vapen

Huvudteorin är också att det finns kopplingar till andra länder, att stöldgodset förs utomlands. Till den bilden hör också det faktum att tjuvarna helt inriktar sig på små, dyrbara saker, som är lätta att transportera och gömma, som kontanter, smycken och andra värdeföremål.

Vid ett av de båda villainbrott i Strömsund som upptäcktes i måndags hade man skurit upp ett vapenskåp. Vapnen lämnades orörda men däremot plockade tjuvarna med sig en summa kontanter som villaägaren förvarade i säkerhetsskåpet.

Polisen i länet har fortlöpande kontakt i ärendet med kollegor i både grannlänen och i Norge, enligt Per Thelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".