Strandvägen i Stockholm. Foto. Hasse Holmberg /Scanpix.
Det är i området vid Strandvägen som det visat sig att avloppsledningarna inte lett till något reningsverk utan rätt ut i sjön - sedan 85 år tillbaka. Nu ska det bli ordning på torpet. Foto: SR
Vatten & avlopp

Stor bajsbov hittad i Stockholm

Att kommunerna inte alltid har full kontroll på VA-näten visar en aktuell händelse i Stockholm.

I 85 år har avloppsvattnet från en av Stockholms mest exklusiva adresser - en fashionabel fastighet på Strandvägen - gått orenat rakt ut i Nybroviken intill. Det har lett till att vattenkvaliteten stadigt har försämrats och till algblomning och bottendöd. Det kan i sin tur utgöra en fara för människor.

Det har funnits kartor som felaktigt visat att avloppet från byggnaden varit anslutet till kommunens avloppsnät. Men tjänstemän har hittat äldre, korrekt information och nu ska felet åtgärdas, med start i höst.

Förr i tiden kontrollerade särskilda VA-inspektörer anslutningarna. Funktionen har försvunnit även om vissa kommuner har behållit tjänsten. Att återinföra inspektörerna kan vara ett sätt att komma till rätta med problemet, tror Anne Adrup specialist på avlopp vid Svenskt vatten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".