Rådhuset Östersund. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
Rådhuset Östersund Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
Barn- och utbildningsnämndens underskott

Information om risken för underskott fanns

Ekonomidirektören: Det finns en del att förklara
1:30 min

I oktober fick kommunstyrelsen en fingervisning om att barn- och utbildningsnämnden var på väg mot ett underskott i budget. Tvärtemot vad prognosen pekade mot. Kommunen bli bättre på de ekonomiska uppföljningarna menar ekonomidirektören.

– Informationen fanns att det här ser ut att gå åt ett annat håll än vad prognosen pekade mot, säger Unto Järvirova gällande barn- och utbildningsnämndens underskott. 

 Men om den informationen fanns och så blir det ändå på det här viset. Vad är det som har hänt?

– De stora delarna ser vi ju att det är skolskjutsarna. Men det som bekymrar mig är att visste man inte det här under året och finns det fler verksamhetsområden som har samma... Det återstår att se, det finns en del att förklara av de här 12 miljonerna, säger han. 

Det som bekymrar Unto Järvirova är att prognosen som lades för hur
barn- och utbildningsnämnden ekonomi låg på plus minus noll så sent som i november, december. 

Liksom att informationen att nämnden kunde komma att gå minus om inget gjordes fanns. 
Han menar kommunen måste bli bättre på det ekonomiska arbetet framförallt när det gäller de ekonomiska årsprognoserna. 

Finns det risk att det här inte är en engångsföreteelse, att det finns även andra nämnder som plötsligt kan visa ett underskott i sin budget?

– Vi kommer ju ganska nära totalprognosen och prognoserna på nämndernas som man säger att man ska nå. Det är ju prognoser vi jobbar med och i slutändan kan det avvika en del. Sen så får vi jobba på som kommun som helhet att bli duktigare på den ekonomiska uppföljningen, säger Unto Järvirova. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".