Snöskoter
Alkohol ligger ofta bakom svårare skoterolyckor. Foto: Anna Ahlström/SR

Alkohol bakom många skoterolyckor

Peter Petterson: Alkohol och snöskoteråkning hör inte ihop
1:32 min

Skoterolyckorna i Sverige minskade något mellan åren 2013 och 2014, men antalet dödsolyckor har däremot legat på ungefär samma nivå senaste åren. Ofta är det alkohol som ligger bakom olyckorna.

Sju personer omkom i skoterolyckor förra året, året innan var det åtta personer. Ofta handlar det om skoterförare som druckit alkohol. Bland de som omkom i skoterolyckor mellan åren 2005 och 2011 var sex av tio personer påverkade av alkohol.

– Alkohol och snöskoteråkning hör inte ihop, säger Peter Petterson, ordförande i Njurunda Skoterklubb.

– Man måste vara skärpt hela tiden annars sker det olyckor, fortsätter han.

Det kan gå snabbt när en olycka väl inträffar, att ett träd eller en sten dyker upp på skoterleden. Peter Petterson var med vid en skoterolycka för ett par år sedan, där var inte föraren onykter men han körde ändå på en sten och slungades iväg mot ett träd.

– Personen var helt nykter men det händer olyckor ändå. Rådet till alla skoteråkare är att aldrig åka ensam och att alltid ha med sig en mobiltelefon.

Antalet skoterolyckor i Sverige minskade dock något mellan åren 2013 och 2014. Från 97 olyckor 2013 till 74 olyckor förra året, visar siffror från Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".